Nasze Miody

 

Miód spdziowy – spadź liściasta

Miód pozyskiwany z drzew liściastych. Charakteryzuje się ciemną barwą o szarozielonym odcieniu.

Smak i zapach zróżnicowany w zależności od drzew wytwarzających spadź. Występuje często w zmieszaniu z miodem nektarowym jako miód nektarowo- spadziowy.

Wykazuje działanie moczo- i żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekujące. Stosowany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów.

Miody spadziowe podawane są górnikom w kopalniach uranu gdyż przeciwdziałają promieniowaniu jonizującemu. Zalecane są także osobom pracującym, lub  spędzającym dużo czasu przed komputerem. Często jest stosowany jako cukier w codziennym użytkowaniu. Zawiera kwasy organiczne, wapń, fosfor i potas, niewielkie ilości witamin, enzymy oraz naturalne substancje aromatyczne.

 

Wielokwiatowy

Wielkie pola nieużytków oraz zagospodarowane użytki uprawne dają na podkarpaciu dużą bazę pożytkową dla pszczół. W zależności od terminu zbiorów oraz oblatywanych kwiatów, miód kwiatowy przyjmuję barwę od jasno żółtawej po herbacianą.

Miód wielokwiatowy charakteryzuje się intensywnym kwiatowym zapachem, a jego skład uzależniony jest od rodzajów nektaru z jakiego powstawał.

Stosowany jest w profilaktyce i lecznictwie. Wspaniały dla ludzi borykających się z alergią oraz przy leczeniu tzw. kataru siennego. Stosowany również w przypadku leczenia wątroby i woreczka żółciowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na dużą zawartość pyłków, świetnie zapobiega grypie i przeziębieniom.

 

Wrzosowy

Kolor Miodu wrzosowego posiada ciemno pomarańczowe zabarwienie. Charakterystycznym jest silny naturalny zapach kwiatów wrzosu. Smak ma gorzkawy i ostry.  Zawiera niedużą zawartość witamin, ale nie znaczny to, że ich w ogóle nie posiada. Bogaty jest w zasoby witaminy B. Odznacza się dużą zawartością enzymów i wolnych aminokwasów.

Pośród właściwości leczniczych wspomnieć trzeba o leczeniu przeziębień i grypy. Często stosowany do potraw oraz w kosmetyce jak środek odmładzający i regenerujący skórę. Świetny w dosładzaniu herbatki.

 

 Spadziowy – spadź iglasta

Pogórze słynie z wielkich zasobów lasów iglstychg. Spadź pozyskiwana z kwiatów drzewostanu iglastego ma szczególne właściwości i smak. Ten miód często jest nazywany królem miodów. Posiada bardzo ciemny kolor i stosunkowo łagodny żywiczny smak. Charakteryzuje się jak inne miody szeregiem walorów leczniczych. Posiada o wiele więcej soli mineralnych i kwasów organicznych niż miody nektarowe.

 Znajduje odbiorców zarówno starających się o swoje zdrowie, wygląd jak i walory smakowe. Pomaga przy dolegliwościach dróg oddechowych, posiada właściwości wykrztuśne co sprawia, że może być stosowany przy przeziębieniach oraz poważniejszych chorobach np.: choroba płuc. Dla pracujących w ciężkich warunkach fizycznych posiada właściwości odtruwające.

 

Rzepakowy 

Ten miód charakteryzuje się delikatnym smakiem i jasno żółtawym kolorem. Zbierany jest przez pszczoły z kwiatów rzepaku w porze wiosennej. Miód nie jest podgrzewany, co sprawia, że zachowuje wysokie wartości odżywcze i związki aktywne biologiczne. Puszysta kremowa konsystencja sprawia, że doskonale rozprowadza się na pieczywie.

Znajduje wiele profilaktycznych i leczniczych zastosowań. Stosowany przy schorzeniach organów wewnętrznych: trzustki, wątroby, żołądka czy dwunastnicy. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie. Zawiera dużą ilość glukozy dlatego polecany jest osobom wykonującym ciężkie zawody fizyczne.

 

Gryczany 

Ten miód jest dobrze rozpoznawalny ze względu na swoją ciemną barwę oraz charakterystyczny zapach i ostry smak. W naszych obszarach uprawnych często spotykane są pola obsiane gryką przez rolników jak również samych pszczelarzy. Celem jest miód pozyskiwany przez pszczoły z drobnych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i sierpniu.

Miód gryczany ma szerokie zastosowanie lecznicze. Lekarze polecają go ze względu na korzystne oddziaływanie w przypadku chorób układu krążenia i serca. Jest również dużym źródłem witaminy C oraz łatwo przyswajalnego magnezu.

Stosowany jest kiedy niedomaga wątroba i woreczek żółciowy. Pomaga w procesach detoksykacyjnych układu pokarmowego. Polecany jest  osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną. Wspomaga także leczenie niedokrwistości ze względu na braki żelaza u dzieci i u osób dorosłych.

 

 

Miód lipowy

Miód lipowy uważany jest przez znawców za jeden z najlepszych rodzajów miodu. Powstaje w krainie wielkich jezior mazurskich charakteryzujących się najczystszym powietrzem i dziką naturą. Swój unikatowy smak zawdzięcza nektarowi kwiatów lipy.

Przyjmuję barwę od zielono żółtawej, aż po jasno bursztynową. Charakteryzuje się wyraźnym zapachem lipy oraz ostrym smakiem z nutą goryczki. Miód lipowy ze względu na różnorodność zawartych w nim składników oraz korzystne cechy znajduje szerokie zastosowanie zarówno w odżywianiu, jak i lecznictwie.

Stosowany jest często przy przeziębieniu i grypie, ale również ze względu na właściwości jakie posiada znajduje zastosowanie przy profilaktyce chorób serca i układu krążenia.